تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق بهروز

بازرگانی تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق بهروز دارای جامع ترین سایت تجهیزات اندازه گیری وابزار دقیق ایران عرضه کننده انواع پارتیکل کانتر غبارسنج نویزدوزمتر پاورآنالایزر سختی سنج فلومتر اسیلوسکوپ نیروسنج فشاری و کششی ترموویژن ترموگراف دیتالاگر دما

تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق بهروز

بازرگانی تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق بهروز دارای جامع ترین سایت تجهیزات اندازه گیری وابزار دقیق ایران عرضه کننده انواع پارتیکل کانتر غبارسنج نویزدوزمتر پاورآنالایزر سختی سنج فلومتر اسیلوسکوپ نیروسنج فشاری و کششی ترموویژن ترموگراف دیتالاگر دما

بازرسی چشمی ،بازرسی چشمی جوش ، بازرسی چشمی VT،گیج بازرسی چشمی VT


تست چشمی شاید قدیمی ترین و رایج ترین تست غیرمخرب بوده و دارای کابردهای صنعتی و تجاری بسیاری است . پرسنل مجری این تست ، دستورالعمل های مشخصی را تعقیب کرده که از انواع ساده تا بسیار پیچیده دارای تنوع است. برخی از دستورالعمل های مزبور شامل مقایسه قطعات استاندارد با نمونه های تولیدی است. تکنیک های تست چشمی در کنار کلیه تست های غیرمخرب بکار رفته و به دو شاخه اصلی تست چشمی مستقیم (Direct Visual Testing) و تست چشمی غیرمستقیم (Remote Visual Testing) تقسیم می گردد. این شرکت علاوه بر تست چشمی مستقیم،  با در اختیار داشتن انواع تجهیزات مدرن تست چشمی غیرمستقیم ، طیف وسیعی از خدمات را در سطح صنعت کشور ارائه می دهد.
 
 
  

 

بازرسی چشمی (Visual Test) یا VT معمول ترین نوع تست های غیر مخرب است. این روش ساده دارای کاربرد آسان و سریع است و معمولا با قیمت تمام شده پایین انجام می شود هر چند که یک قطعه توسط روش های دیگر NDT تست شود، یک بازرسی چشمی باید روی قطعه انجام شود. یک بازرسی چشمی ساده در روی قطعه می تواند عیوب سطحی بزرگ را شناسایی کرده و بلافاصله قطعه را رد کند و به طبع آن در زمان و هزینه صرفه جویی کند، در غیر این صورت با صرف هزینه و زمان زیاد و با روش های پیچیده تر این نتیجه بدست آید. اغلب، تست در اتصالات جوش شده برای پیدا کردن عیوب کوچک انجام می شود. برای این منظور، بازرسی چشمی با دقت خیلی بالا مورد استفاده قرار می گیرد، با اختراع وسایلی مانند دوربین های CCD، میکروپروسسورها و کامپیوترها، بازرسی چشمی با قیمت تمام شده کمتر و اطمینان بیشتری انجام می شود. می توان از روش هایی مثل پروسس تصویر، شناسایی ساختار و رد یا قبول کردن قطعات به صورت اتوماتیک در زمانی که تعداد قطعات مورد آزمایش زیاد باشد، استفاده کرد. بازرسی چشمی دارای کاربردهای وسیعی در بازرسی مواد خام ریخته گری و مواد جوشکاری شده می باشد هر چند به خاطر دادن اطلاعات مفید در مراحل مختلف جوشکاری، این روش در جوشکاری از اهمیت بیشتری برخوردار است. بسیاری از خصوصیات جوش را بعد از اتمام جوشکاری و با نگاه کردن به جوش می توان فهمید ولی با بازرسی چشمی در حین مراحل جوشکاری اطلاعات بیشتری را می توان در مورد جوش به دست آورد. برای بسیاری از جوش هایی که حساسیت زیادی ندارند سلامت جوش به صورت اولیه با بازرسی چشمی جوش باید، قبل از جوشکاری، در حین جوشکاری و بعد از اتمام جوش انجام گیرد.
بازرسی حیوانات کوچک ، بازرسی طیور ، دامپزشکی بازرسی ، بازرسی صنعت ، باربری ، امنیت خانه ، خودرو ،  مکانیک ، Exterminators ، لوله کش ، تهویه مطبوع ، لوله کشی و بازرسی ، حمل ونقل هوایی ، دریایی ، Locksmiths ، برق.
 
 
 
   بازرسی چشمی ای زد AZ QVGA


تجهیزات بازرسی چشمی (Visual Test Equipment) عبارتند از :
 1 - میکروسکوپ
 2 - بوروسکوپ
 3 - اندوسکوپ
 4 - بوروسکوپ نوری قابل انعطاف
 5 - تلسکوپ
 6 - دیفرکتوسایت یا دی سایت        

بازرسی چشمی بدون استفاده از وسایل بازرسی
 در بازرسی چشمی یک قطعه یک بازرس کارآزموده می تواند اطلاعات زیر را در مورد قطعه به دست آورد:
 1 - شرایط کلی قطعه.
 2 - وجود یا عدم وجود لایه های اکسیدی و مواد و محصولات خوردگی روی سطح قطعه.
 3 - وجود یا عدم وجود انواع ترک ها (جهت و محل قرارگیری ترک ها با توجه به مناطق مختلف جوش ها فرق می کند).
 4 - حفره های گازی سطح قطعه مناطق پر شده توسط جوش طرح کلی بستر جوش و جهت گیری احتمالی بین بستر جوش و فلز پایه.
 5 - منابع پتانسیلی برای ضعف های مکانیکی مثل شیارهای تیز با عدم انطباق و غیره.
 6  -اطلاعات به دست آمده در بازرسی چشمی می تواند کمک مهمی در سایر تست ها باشد.
 

ابزارهای نوری مورد استفاده در بازرسی چشمی
 استفاده از ابزار بصری در بازرسی چشمی سودمند است و به دلایل زیر استفاده از آن ها توصیه می شود:
 1 - بزرگ کردن عیوبی که توسط چشم غیر مسلح دیده نمی شوند
 2 - برای مناطقی که امکان دسترسی به آن ها وجود ندارد امکان بازرسی چشمی را فراهم می آورد.
در انجام بازرسی چشمی دانستن نوع عیبی که احتمال به وجود آمدن آن است و هم چنین مشخص کردن مناطقی که احتمال عیب در آن ها وجود دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. استفاده از ذره بین ها و چراغ ها در محل های مناسب، توصیه می شود. کل منطقه مورد بازرسی باید از لحاظ تمیز بودن سطح، وجود اجسام خارجی، محصولات خوردگی یا آسیب های وارده مورد بازرسی قرار گیرد. در بسیاری از موارد منطقه مورد نظر بازرسی چشمی باید قبل از بازرسی به صورت کامل تمیز کاری شود.
 
میکروسکوپ
 یک میکروسکوپ چشمی شامل ترکیبی از انواع لنز ها است که برای بزرگ کردن تصویر یک جسم کوچک به کار می روند. برای بزرگ کردن تصویر جسم مورد نظر، آن را در جلوی لنزهای میکروسکوپ قرار می دهند. فاصله بین لنز و چشم تا وقتی که جسم در فاصله کانونی لنز قرار گیرد و یک تصویر خوب از جسم داشته باشد قابل تنظیم است. ساده ترین نوع میکروسکوپ دارای یک لنز می باشد که اغلب آن را به نام ذره بین می شناسیم. قابلیت بزرگنمایی یک ذره بین با توجه به رابطه M=25/f بدست می آبد که در این رابطه f فاصله کانونی عدسی می باشد. 25 یک ضریب ثابت است که نشان دهنده مقدار متوسط حداقل فاصله ای می باشد که جسم با چشم غیر مسلح دیده می شود.
در یک عدسی که فاصله کانونی آن برابر 12.5 سانتی متر است با استفاده از فرمول M=25/f می توان گفت: قدرت بزرگنمایی عدسی 2 برابر است. فاصله کانونی ذره بین و فاصله آن تا قطعه تقریبا برابر می باشند، به فضایی که توسط ذره بین قابل روئت است در اصطلاح میدان دید می گویند. در یک ذره بین معمولی، میدان دید کمتر از فاصله کانونی آن می باشد. انتخاب یک ذره بین با میدان دید مناسب از اهمیت خاصی برخوردار است. برای مثال: اگر یک قطعه بزرگ مورد بازرسی قرار گیرد. زمان لازم برای بازرسی با یک ذره بین با قدرت بزرگ نمایی 20 برابر خیلی زیاد است. روش درست بازرسی، استفاده از یک ذره بین با قدرت بزرگنمایی کم و علامت گذاری نقاط مشکوک و سپس استفاده از ذره بین قویتر در این نقاط می باشد. واژه عمق میدان برای نشان دادن فاصله ای می باشد که عدسی می تواند بدون خراب شدن کیفیت تصویر جسم، از جسم دور یا به آن نزدیک شود. در سایر فاصله ها، جسم در فاصله کانونی قرار نمی گیرد و تصویر واضحی ندارد. عمق میدان همراه با قدرت عدسی ها به صورت نسبی تغییر می کند. این عمق در عدسی های با قدرت بزرگنمایی کم، زیاد می باشد و با افزایش قدرت بزرگنمایی عدسی ها کاهش می یابد.عیوب کوچک و ریزه کاری های روی سطح را خیلی راحت تر می توان توسط میکروسکوپ دید، میزان حد بالای بزرگنمایی در میکروسکوپ ها در محدوده x10 می باشد. میکروسکوپ های چشمی برای ارزیابی ترک ها با توجه به شکل ترک ها و جهت قرارگیری آن ها مورد استفاده قرار می گیرند. در مرحله اول از میکروسکوپ با قدرت بزرگنمایی 2 تا 20 برابر استفاه می شود در حالی که در مرحله دوم از میکروسکوپ با قدرت بزرگنمایی 100 تا 500 برابر استفاده می شود. در مراحل بعد در صورت نیاز از میکروسکوپ با قدرت حدود 1500 تا 2000 برابر استفاده می شود.
پیشرفت در تکنولوژی میکروسکوپ ها باعث شده که امروزه از میکروسکوپ ها در بسیاری از خطوط بازرسی در صنایع مختلف استفاده وسیع بشود. استفاده از پروژکتورها در بازرسی باعث خستگی کمتر چشم و افزایش قدرت اپراتور در بازرسی تعداد بیشتری از قطعات کوچک می شود. حتی می توان یک دوربین 35 میلیمتری هم روی هر میکروسکوپ نصب کرد که به راحتی می تواند تصویر گرفته شده را روی یک دیوار تاریک بیاندازد. بزرگنمایی میکروسکوپ و ماکروسکوپ با توجه به ساخت و مدل آن می تواند از 3 تا 3000 برابر تغییر کند.
 
 

 
بوروسکوپ 
بوروسکوپ در حقیقت وسیله ای برای دیدن فضای داخلی لوله های باریک و قطر داخلی لوله ها است. بوروسکپ شامل یک سیستم روشن کننده است که از ترکیب تعدادی عدسی و یک صفحه نمایش دهنده درست شده و تصویر را با بیشترین قابلیت موجود به بیننده نشان می دهد. منبع نور یا جلوی عدسی جسمی یا در بالای آن قرار می گیرد تا بتواند نور مورد نیاز برای بازرسی چشمی را فراهم کند. هر چقدر عدسی های بوروسکپ بیشتر شوند نور تصویر مورد نظر کمتر می شود زیرا مقدار بیشتری از نور در عدسی ها مصرف می گردد . بوروسکپ ها در مدل های مختلف از قطر 2.5 تا 19 میلی متر و در متراژهای مختلف وجود دارند. معمولا و به صورت یک قاعده کلی، قطر بوروسکپ به قطر داخلی سوراخ یا لوله مورد بازرسی بستگی دارد. طول بوروسکپ ها معمولا با فصله بین نقطه دسترسی و نقطه مورد بازرسی تعیین می شود. سیستم های تصویری در بوروسکپ ها طوری طراحی شده اند تا بتوانند تصاویر مستقیم، عمود، تصویر با زاویه تقریبا 180 درجه نسبت به جلوی بووسکوپ یا تصاویر مایل را برای بیننده تولید کنند. انتخاب زاویه بازرسی توسط نوع عیب و محل آن، انجام می شود. در اغلب بوروسکوپ ها فضای قابل دید توسط بوروسکپ ها تقریبا یک دایره با قطر 25 میلی متر در فاصله 25 میلی متری جسم می باشد. برای یک بزرگنمایی خاص، اندازه میدان دید، معمولا با قطر تغییر میکند. انواع بوروسکپ های مستقیم خطی و بوروسکپ ها با مفصل قابل انعطاف در دو امتداد با قدرت تفکیک بالا و بزرگنمایی x2 با میدان دید 35 و 80 درجه را نشان می دهد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
اندوسکپ

اندوسکپ خیلی شبیه بوروسکپ است با این تفاوت که این وسیله دارای سیستم های بصری بهتر و یک منبع نور با شدت قوی می باشد. هم چنین از انواع زوایای دید می تواند استفاده شود ویژگی منحصر به فرد اندوسکپ فاصله کانونی ثابت 4 میلی متری آن می باشد در زمانی که نوک اندوسکپ در فاصله 4 میلی متری از سطح جسم مورد بازرسی قرار می گیرد، بزرگنمایی در حدود 10 برابر از جسم به دست می آید. ویژگی فاصله کانونی ثابت و فوکوس نشدن اندوسکپ باعث می شود که در نقاطی که احتیاج به دقت بیشتری برای بازرسی نیاز است از اندوسکپ به جای بوروسکپ استفاده شود اندوسکوپ ها در قطرهای مختلف تا 1.7 میلی متر و در طول های متنوع از 100 تا 1500 میلی متر وجود دارند.


بوروسکپ نوری قابل انعطاف
بوروسکپ قابل انعطاف در اطراف گوشه ها و کنج ها و در داخل راهروهایی که پیچ ها و تغییر جهت های بسیاری در آن ها وجود دارد استفاده می شود. یک غلاف فولادی به حالت مارپیچ روی فیبرهای نوری کشیده شده است و از تصویری که توسط این فیبرها از عدسی جسمی به عدسی چشمی منتقل می شود محافظت می کند. این وسیله برای به دست آوردن تصاویر شفاف و واضح از قسمت های داخلی قطعات که در حالت عادی امکان دسترسی به آن ها نمی باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. قابلیت کنترل از راه دور و انعطاف بالای فیبروسکوپ امکان استفاده از این وسیله را در قطعات با پیچ و خم های پیچیده و زیاد داده است. قسمت انتهای این وسیله، قابلیت انعطاف توسط اپراتور از راه دور را دارد. اکثر وسایل دارای عدسی جسمی با زوایه دید 100 درجه و نوک هدایت شونده با زاویه 90 ± درجه می باشند این وسایل دارای یک دسته فیبر نوری برای انتقال تصاویر و قابلیت کنترل فاصله کانونی برای به دست آوردن تصاویر شفاف و زاویه دید وسیع می باشند. طول کاری این وسایل از 60 تا 365 سانتی متر متغیر است و قطر آن ها از 0.3 تا 12.5 میلی متر متغیر می باشد.   
از قابلیت تفکیک بالای دوربین های CCD تعبیه شده در فیبروسکپ ها می توان برای بازرسی سطح داخل لوله ها استفاده کرد دوربین هادر انواع مختلف دید به صورت مستقیم یا دید از کنار با حداقل منطقه دید 50 درجه همراه با 4 مفصل با زاویع 120 درجه که قابلیت حرکت با جوی استیک یا کنترل کننده های دستی را دارند، یافت می شوند. یک منبع نور مناسب و یک سیستم کنترل کننده داخل لوله مورد نظر را روشن می کند. کنترل اتوماتیک، نور را به صورت خود به خود برای بدست آوردن بیشترین روشنایی تنظیم می کند. تصاویر در یک مونیتور رنگی با قابلیت تفکیک بالا و قدرت فریز کردن تصاویر برای مشاهده جزئیات تصاویر نشان داده می شود. علاوه برآن تصاویر در یک حافظه سخت افزاری ذخیره می شوند تصاویر را می توان به صورت فایل کامپیوتری در آورد و به کامپیوترهای دیگر انتقال داد. تمام اطلاعات را می توان داخل ریپورت ها و مدارک داخل نرم افزارهای ویندوز ذخیره کرد و هم چنین اطلاعات تصویری را می توان برای به دست آوردن کنتراست و رزولوشن مناسب پروسس کرد.
 
تلسکوپ
از تلسکوپ برای به دست آوردن یک تصویر بزرگ از جسمی که فاصله زیادی از چشم دارد استفاده می شود و از این وسیله می توان برای بازرسی چشمی سطوحی که غیر قابل دسترسی هستند استفاده کرد. این وسیله شامل دو عدسی می باشد که به عنوان عدسی جسمی و چشمی نام گذاری شده اند از این وسیله می توان به همراه پیروسکپ برای دیدن سطوح پنهان نیز استفاده کرد. معمولا برای این منظور از تلویزیون مدار بسته نیز می توان استفاده کرد.

دیفرکتوسایت یا دی سایت
دی سایت یک روش برای دیدن خرابی های سطی و پستی و بلندی های روی سطح در اندازه های کوچک 10 میکرو متر است. این روش یک روش با قابلیت پاسخ دهی همزمان با تست است و استفاده ویژه ای در بازرسی سریع ساختارهای بزرگ دارد، ساختار (دی – سایت) شامل یک منبع نوری، یک صفحه منعکس کننده و جسم مورد بازرسی است. هم سطوح صاف و هم سطوح منحنی قابل بازرسی با این روش هستند ولی سطحی که مورد بازرسی قرار می گیرد. باید سطحی منعکس کننده باشد. روش دی – سایت بر اساس اصول هندسی نور کار می کند. در صورتی که یک سطح صاف همراه با یک فرورفتگی در روی آن مورد بازرسی قرار گیرد. شعاع نوری که به سطح فرورفتگی برخورد می کند کج می شود و این شعاع نوری که مسیر آن کج شده در نقطه ای غیر از تصویر نقطه مورد نظر و در تصویر سطح اطراف نقطه مورد نظر روی صفحه منعکس کننده برخورد می کند صفحه منعکس کننده از تعداد زیادی بستر شیشه ای که نور را منعکس می کند تشکیل شده است و این صفحه تمام دسته های نوری که به آن برخورد می کند را به همان نقاط اولیه خود بازتاب می دهد. بنابراین تمام سطح مورد بازرسی به غیر از نقطه فرورفتگی روشن می شود و نقطه مورد نظر به صورت یک لکه تاریک مشخص می شود. این اثر در انعکاس از صفحه منعکس کننده، به نام اثر دی – سایت شناخته می شود. این روش با افزایش میزان و شدت نور در یک طرف عیب و کاهش نور در طرف مقابل عیب باعث مشخص شدن عیب می گردد. روش دی سایت به طور موثری فرورفتگی های غیر قابل دید مثل سوراخ هایی که در اثر کار سرد به وجود می آیند و هم چنین ترک ها و خوردگی فلزات را ثبت می کند.

هولوگرافی لیزری و اندازه گیری میزان تصادم
هولوگرافی روشی است که بدون استفاده از عدسی، اطلاعاتی به صورت دو بعدی از یک جسم تهیه می کند که در مراحل بعدی از این اطلاعات برای درست کردن مدل سه بعدی از جسم مورد نظر استفاده می شود. یک شعاع نوری سه بعدی فضای زیادی را در یک هولوگرام نشان می دهد که در این تصویر عمق نیز به صورت مجازی نشان داده می شود. یک شعاع موازی نور به صورت لیزر در اثر انعکاس و شکست در یک جدا کننده پرتو به دو قسمت تقسیم می شود، هر کدام از این دو شعاع نوری توسط دو فیلتر جداگانه پراکنده می شوند. یکی از آن ها به جسم، تابیده می شود و ممکن است توسط آینه ها باز هم تفکیک شود. شعاع نوری دوم یا شعاع اصلی به صورت مستقیم به صفحه تابیده می شود و نور منعکس شده از جسم در آن تداخل می کند. هولوگرافی که در محل مربوطه تشکیل می شود حاوی اطلاعاتی درباره مقدار و فاز موج نوری منعکس شده از جسم می باشد علاوه بر آن دارای تصویری سه بعدی از جسم است. بعد از تابش که ممکن است از چند هزارم ثانیه تا چند ثانیه طول بکشد، هولوگرام حاضر می شود. پروسس کردن صحیح ورق های هولوگرافی نیز موازی سایر مراحل تهیه هولوگرافی می باشد. نتایج به دست آمده به استفاده از دستورالعمل های تولید بستگی دارد. برای تولید دوباره تصویر در هولوگرام، کافی است که شعاع نوری اولیه را دوباره به هولوگرام بتابانیم که در اثر شکست نور در شبکه هولوگرافی، مجموعه ای از موج ها که در زمان های مختلف ثبت شده، در آن واحد دوباره تولید می شود. به محض اینکه یک تصویر ثبت شود یک اثر (فشار، دما، ...) روی جسم گذاشته می شود و سپس دوباره تصویر ثبت می شود وقتی که بعد از مدتی این دو موج، (همراه هم)، دوباره ساخته می شوند این دو موج در یکدیگر تداخل کرده و یک تصویر حاشیه دار مشاهده می شود که به تغییر شکل جسم بستگی دارد. انواع روش های ساخت هولوگرام شامل این موارد است:
 1- دو تابش غیر همزمان
 2 - تابش همزمان
 3 - روش فشرده
 4 - روش میانگین زمانی
روش دو تابش غیر همزمان در هولوگرافی انتخاب مناسبی برای بازرسی مخازن تحت فشار مخصوصا مناطق جوش، آنالیز تنش و کرنش، آنالیز ارتعاش، تابیدن دقیق و اندازه گیری ابعادی می باشد.
در حین انجام جوشکاری در اثر عدم مهارت جوشکار یا نداشتن اطلاعات لازم جوشکاری ممکن است بسیاری از عیوب در جوش به وجود بیایند. برای اطمینان از اینکه فاکتورهایی مثل خستگی پرسنل بر کار جوشکار ماهر اثر نمی گذارد نیاز به بازرسی و تست جوش ها می باشد هم چنین برای نشان دادن کیفیت، استحکام و خواص مورد نظر، جوش باید تست گردد.
بازرسی چشمی در هنگامی که جوشکاری انجام می شود و بعد از آن باعث بالا رفتن کیفیت جوش می شود و بعد از تکمیل آن، اطلاعات زیر را در اختیار بازرس می گذارد.
-     آیا نفوذ و ذوب به صورت کامل بین فلز پایه و فلز جوش انجام گرفته؟
-     آیا نشانه ای از وجود سوختگی لبه جوش در امتداد مرز جوش و فلز پایه وجود دارد؟
-     با نگاه کردن به ریشه جوش های V یا U شکل می توان فهمید آیا نفوذ در اتصال به میزان لازم انجام شده؟
-     آیا تاج جوش حالت مناسب (محدب) دارد یا حالت مقعر دارد؟ در حالت مقعر، به علت عدم وجود فلز جوش لازم  در گره   جوش، باعث ضعیف شدن جوش می گردد.
-     آیا ابعاد جوش درست است؟ (به وسیله گیج اندازه گیری می شود).
-      مطابقت جوش ها با اندازه های تعیین شده، آماده سازی ها و کنترل مراحل آماده سازی جوش.
-     مقبول بودن ظاهر جوش با توجه به عواملی مثل: ظاهر گرده جوش، پاشش های جوش، سوختگی لبه جوش و روی هم افتادگی جوش.
-     مشاهده عیوب و ترک ها در سطح قابل مشاهده جوش.
-    عدم نفوذ در ریشه یا نفوذ بیش از اندازه در ریشه.
-     سوراخ های کوچک ولی عمیق، حفره های گازی، تورق در انتهای ورق.
-    حوضچه های مذاب شبیه دهانه آتشفشان، حالت غیر طبیعی موج های گرده جوش و غیره.
یک گیج چند منظوره کوچک توسط انجمن بین المللی جوش طراحی شده است که قادر به اندازه گیری ضخامت تا 20 میلی متر، زاویه پخ جوش از 60 تا صفر درجه اندازه گیری تاج جوش، عمق سوختگی لبه جوش، اندازه گیری میزان گلوی جوش و مقدار پای جوش (Leg) (در جوش های Tشکل ) و اندازه گیری میزان عدم انطباق در جوش های سر به سر می باشد.
با وجود اینکه بازرسی چشمی روش ارزشمندی است ولی برای پیدا کردن عیوب زیر سطحی روش مورد اعتمادی نیست. بنابراین برای تصمیم گیری در مورد سلامت جوش، علاوه بر اطلاعاتی که در مورد سطح جوش به دست می آید، باید اطلاعاتی در مورد کیفیت درون جوش نیز داشته باشیم با استفاده از ابزار دیدن و اندازه گیری ابعاد جوش در بازرسی چشمی، قابلیت این روش بازرسی به طور قابل توجهی افزایش پیدا می کند.
با وجود پیشرفت های بسیار زیاد در وسایل بازرسی چشمی تاکنون هیچ کامپیوتری برای انجام عمل تصمیم گیری به جای مغز انسان به وجود نیامده است. داشتن اطلاعات مهندسی در مورد روش جوشکاری نیز کمک شایانی در شناسایی مناطق خیلی حساس یا مناطق معیوب است.
وسایل زیادی مثل ذره بین های کوچک جیبی تا میکروسکوپ ها و چراغ های کوچک تک رنگ و دوربین های CCD برای افزایش محدوده کار بازرسی چشمی وجود دارند. دوربین های کوچک ثابت و قابل انعطاف برای بازرسی چشمی در مناطقی که غیر قابل دسترس هستند (کوچکتر از 1 میلی متر) و هم چنین برای حفظ سلامت بازرس در بازرسی های ابتدایی NDT، مورد استفاده قرار می گیرند. راحتی و آسایشی که با استفاده از وسایل بازرسی جوش برای بازرس به دست می آید همراه با کاهش خستگی ناشی از کار بازرسی باعث افزایش اطمینان به کار بازرسی چشمی می گردد. اولین دستور کاری در بازرسی چشمی روشن کردن قطعه مورد نظر با نور است که معمولا بازرسی در نقاط روشن انجام می گیرد. سپس قطعه توسط چشم مورد بازرسی قرار می گیرد. با وجود اینکه وسایلی که در بازرسی چشمی مورد استفاده قرار می گیرند، خیلی ساده می باشند اما داشتن نور کافی در این نوع بازرسی لازم است، سطح قطعه کار نیز قبل از انجام بازرسی باید به صورت کامل تمیز شده باشد.
چشم انسان به خاطر قدرت دید و مشاهده عالی آن با ارزش ترین ابزار در بازرسی های NDT می باشد حساسیت چشم انسان با تغیر طول موج های نوری تغییر می کند. در شرایط معمولی بیشترین حساسیت چشم انسان به نور زرد مایل به سبز با طول موج 5560 آنگستروم می باشد. چشم انسان دارای دید خوبی در رنج های گسترده و شرایط مختلف می باشد و نمی تواند معیار مناسبی برای تشخیص اختلاف روشنایی های مختلف باشد، مگر در شرایط خاص، برای بازرسی چشمی نور مناسب 800 تا 1000 لوکس از شرایط مهم می باشد. به دلیل خطاهای ناشی از کاهش توانایی تشخیص در اثر خستگی، شخص نباید بیش از مدت 2 ساعت به صورت پیوسته بازرسی چشمی را انجام دهد.
 


ترموویژن دوربین حرارتی دوربین ترموگرافی دوربین آتش نشانی دوربین دید در شب دوربین گرمانگار


دوربین ترموویژن

 
 
 
 
 
 
دیدگاه ها 
یکی از دستگاه های تست تجهیزات در پست های انتقال و فوق توزیع ابزاری بنام ترموویژن است . این دستگاه در شکل های مختلف و عملکرد گوناگون ، کاربردی مشابه دارد که به آن می پردازیم . امروزه با توجه به نیاز مبرم به برق و حداقل رساندن قطعی های ناخواسته و رضایت مندی مشترکان و پایداری سیستم برق و حس اعتماد مشتریان به جریان و روند مطمئن در سیستم برق رسانی برنامه های پیشگیرانه ای تنظیم می گردد که با تست و بررسی تجهیزات از صحت عملکرد آنها مطمئن می شویم . با توجه به اینکه بسیاری از قطعی های ناخواسته مربوط به اتصالات و جمپر ها وکابلها و کلمپ های متصل به تجهیزات است لذا ایجاب می کند که علیرغم بررسی چشمی و سرویس و آچار کشی این نوع اتصالات از دستگاه  ترموویژن جهت بررسی مقدار دمای آن تجهیز نیز آگاه شویم . با توجه به اینکه اگر اتصالی ، ضعیف باشد ، طبق قانون اهم ، مقاومت درآن نقطه زیاد شده و ایجاد حرارت و گرما میکند و در نهایت موجب ذوب شدگی و باز شدن اتصال میشود .
 
 
 
دستگاه ترموویژن با بررسی امواج مادون قرمز ساطع شده از تجهیزات ، نقاط داغ را شناسایی کرده و نمایش میدهد و این یکی از مزیت های عمده این دستگاه است که بدون قطع تجهیزات و عدم اتصال به وسیله خاصی  با قرائت میزان دمای آن نقطه و مقایسه با دمای محیط و شرایط می توان میزان اهمیت نقطه مورد بررسی را سنجید  و جهت رفع عیب آن طبق یک برنامه از پیش تعیین شده اقدام نمود و از قطعی های احتمالی بخصوص در زمان پیک بار جلوگیری بعمل آورد .ضمن اینکه بعد از رفع عیب نیز میتوان به بررسی پرداخت و از رفع عیب تجهیز اطمینان حاصل نمود . در استفاده از این دستگاه باید دقت نمود تا نقاط گرم را به اشتباه شناسایی نکنیم . مثلاً وجود حرارت در سیم پیچ ترانس امری بدیهی است و یا با روشن بودن یک هیتری در تابلو محوطه پست ، فرض را بر وجود اتصالی مدارات نگذاریم  بهترین زمان برای انجام این بازید حدود غروب آفتاب است که میزان گرمای آن بر تجهیزات کمتر شده و نور اضافی روز مانع دید دقیق حرارت بروی دستگاه نمیشود .در شکل نمایش داده شده میزان دمای بروی کامپ های متصل به سر ترانسهای جریان به نسبت بالا بوده که باید طی برنامه زمانبندی شده نسبت به رفع آن اقدام گردد . دوربین های ترموویژن بسیار سبک و با کارایی بالا تولید می شوند که با استفاده دوره ای از آن در پست های برق درصد بالایی از عیوبی که رخ خواهند داد را می توان پیشگیری  نمود حتی در بعضی از شرکتهای توزیع در استانهای بزرگ کشورمان نیز از این دستگاه استفاده می گردد که بسیار با استقبال مواجه بوده است .
در بسیاری از موارد دیده شده که حتی با سفت بودن اتصالات باز هم نقاطی با حرارت بالا داشته ایم که با بررسی مجدد و انجام تست مقاومت اهمی مشاهده میشود که به دلیل خوب ننشتن اتصالات بروی هم ( به دلیل دفرمه بودن و یا قالب گیری بد آلات اتصال ) این نقاط داغ پدیدار میشوند .
 
 

آشنایی با دوربین دید در شب

 
دوربین دید درشب  به تجهیزاتی گفته می‌شود که امکان دیدن در تاریکی را فراهم می‌کند . با این تجهیزات عملاً می‌توان فردی را که در فاصله ۲۰۰متری در تاریکی مطلق ایستاده است؛ مشاهده نمود.
طرزکار
این دوربین‌ها  به دو صورت کار می‌کنند:
۱-بهسازی تصویر
۲-تصویرسازی گرمایی
تجهیزات نوع اول یا بهسازی تصویر از روش جمع‌آوری و تقویت نورهای اندکی که از جسم متصاعد می‌شود و منابع نوری محدود موجود در محیط (ستاره‌ها و ماه) که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شوند استفاده می‌کند. در نوع دوم یا تصویرسازی گرمایی از جمع‌آوری بخش بالایی طیف‌های نور فروسرخ استفاده می‌شود . این طیف‌ها به‌عنوان گرما از جسم متصاعد می‌شوند و اشیایی که گرم هستند مانند بدن جانداران بیشتر از اجسام سرد مانند درختان تشعشع فروسرخ دارند . اما از آنجا که تصویر این دوربین‌ها دارای طیف رنگی غیرواقعی  هستند؛ چندان مورد استفاده به‌عنوان دوربین دید در شب نیستند و مصرف های خاص دیگری دارند.
بنابر توضیحات فوق واژه دید در شب به تجهیزات نوع اول یا بهسازی تصویر اطلاق می‌شود :
فناوری بهسازی تصویر
همانطور که گفته شد در این روش نورهای محدود موجود در محیط (ستاره‌ها، ماه و یا فروسرخ) توسط لنز شیئی که یک لنز معمولی است جمع‌آوری شده و به استوانه کاتدی تقویت تصویر فرستاده می‌شود. فوتون های نور در بدو ورود به این استوانه به الکترون تبدیل می‌شوند. در طول این استوانه الکترون‌ها به واسطه فرایندهای الکتریکی و شیمیایی از نظر تعداد تقویت می‌شوند . این الکترون‌های مضاعف شده به سمت صفحه فسفری که الکترون‌ها را مجدداً به نور مرئی تبدیل می‌کند پرتاب شده و تصویر تولید شده به وسیله این صفحه در لنز چشمی مشاهده می‌شود. این تصویر بازسازی شده بصورت اشباع با رنگ سبز مشاهده می‌شود.تجهیزات دید درشب در طول سال‌ها تکمیل شده‌است. این تجهیزات را به لحاظ فناوری ساخت می‌توان به پنج نسل تقسیم کرد . تفاوت این نسل‌ها در استوانه تقویت کننده نور که در حقیقت قلب یک دوربین دید درشب یا NVD می‌باشد است.
 
نسل صفر
سامانه دید درشب ابتدایی که توسط نیروی زمینی ایالات متحده ساخته و در جنگ جهانی دوم و جنگ کره مورد استفاده قرار گرفت. این NVDها از فناوری فروسرخ فعال استفاده می‌کردند. بدین معنی که یک واحد نشانگر فروسرخ که نور فروسرخ را مانند چراغ قوه می‌تاباند به NVD متصل است. لنز NVD نیز بازتابش این پرتوها را دریافت و تصویر را تهیه می‌کند. مشکل اساسی این طرح این بود که به سرعت به‌وسیله دشمنان نمونه‌برداری شد و سربازان دشمن به‌وسیله  می‌توانستند پرتوهای فروسرخ تابش شده را ببینند .
نسل اول
این نسل هم‌اکنون رایج‌ترین نوع مورد استفاده در دنیا است. یک NVD نسل اول، نور موجود در محیط را چندین هزار برابر تقویت می‌کند و به این ترتیب تصویر واضحی از تاریکی در اختیار شما قرار می‌دهد. این تجهیزات تصویر کامل و واضحی را با قیمت ارزان برای شما تهیه می‌کند که برای قایقرانی، شکار، مشاهده حیات وحش و یا محافظت از منزل مناسب است. در هنگام استفاده از این تجهیزات موارد زیر اتفاق می افتد :
-   یک صدای زوزه ضعیف از دستگاه شنیده می‌شود.
-   لبه‌های تصویر کمی محوشدگی دارند. این پدیده به‌عنوان انحراف هندسی (Geometric Distortion) شناخته می‌شود.
-   وقتی دستگاه را خاموش می‌کنید تا مدتی با رنگ سبز می‌درخشد.
نسل دوم
این نسل به علت قیمت بیشترجهت نیروهای پلیسی و قانونی و یا کاربردهای حرفه‌ای استفاده می‌شود. تفاوت اصلی بین نسل اول و دوم استفاده از یک صفحه میکرو کانال موسوم به MCP می‌باشد. MCP از میلیونها فیبر نوری کوتاه و موازی تشکیل شده‌ و زمانی که الکترونها از این شبکه فیبر نوری می‌گذرند هزاران الکترون دیگر نیز آزاد می‌شود . این فرایند سبب می‌شود تا تقویت نور در این تجهیزات چندین برابر نسل اول شده و تصویر مناسب‌تر و شفاف‌تری بدست آید.
نسل سوم
در این نسل با استفاده از ماده شیمیایی حساس گالیم آرسنید تصویر روشن و شفاف‌تر و با تفکیک‌پذیری بالاتری بدست می‌آید. همچنین استوانه تقویت کننده با یک محافظ یونی پوشیده شده‌ که عمر استوانه را افزایش می‌دهد.
نسل چهارم
این نسل بدون شک بزرگ‌ترین رکورد در فناوری تقویت تصویر در ده سال گذشته می‌باشد. با حذف محافظ یونی که در نسل سوم افزوده شده‌بود ؛ اختلالات زمینه نیز کاهش یافته و نسبت سیگنال به نویز افزایش می‌یابد . افزودن یک سامانه تامین توان با تنظیم خودکار اجازه می‌دهد که NVD بتواند به هرگونه نوسان در شرایط نوری پاسخ دهد. این توانایی پیشرفت عظیمی در تجهیزات دید در شب ایجاد کرده‌است. چرا که به کاربران NVD اجازه می‌دهد به سرعت و بدون هیچ تأثیرات جانبی از شرایط پرنور به شرایط کم‌نور برود.
 ویژگیهای نسل چهارم :
۱-بیش از ۱۰۰٪ پیشرفت در پاسخ تصویری.
۲-نمایش فوق‌العاده در نورهای بسیار کم.
۳-حداقل سه برابر وضوح و تفکیک‌پذیری بیشتر در نورهای کم.
گرچه اکثر NVDهای موجود در بازار از نسل صفر و یک می‌باشند؛ این نسل همچنین به رکورد جدید در بازار تجهیزات دید در شب دست یافت.
نسل چهارم تجهیزات دید درشب، اثربخشی عملیات شبانه را برای نیروهای نظامی استفاده کننده از این تجهیزات، بطور قابل توجهی افزایش داده‌است.
کاربردها
دوربین های دید در شب در رنج گسترده ای اعم از بحث دوربین مدار بسته، دوربین تحت شبکه و اساسا دوربین های نظارت تصویری از یک سو و دوربین های تصویری برداری کاربرد دارند.
 
 

تصویر برداری حرارتی (ترموویژن – مادون قرمز) در حقیقت آشکار کردن وضعیت حرارتی اجسام ، تجهیزات و موجودات بدون تماس (Non-Contact) و با فاصله ای مناسب از آنها می باشد . به عبارتی آشکار کردن وضعیتی (Condition Monitoring) که نمی توان آن را با چشم دید .
 
 
 
از آنجا که جلوگیری از صدمات انسانی ، فیزیکی و تحمیل هزینه های هنگفتی که حوادث ناشی از اتفاقات ناخواسته به وجود می آورند از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، استفاده از تصویر برداری حرارتی (ترموویژن – مادون قرمز) به عنوان روشی سریع ، دقیق و ساده کمک مناسبی برای بررسی شرایط کارکرد تجهیزات و آشکار سازی عیوب در مراحل ابتدایی  Predictive Maintenance  می باشد .
 
 



خدمات تست های غیرمخرب استاندارد و پیشرفته

خدمات تست های غیرمخرب استاندارد و پیشرفته
 (Standard and Advanced NDT Services)
تست های غیرمخرب (NDT) بخش حیاتی را در تولید ، کنترل کیفیت و مدیریت عمر مجتمع های صنعتی ایفا می کند . تست های غیرمخرب در حوزه وسیعی از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد ، نظیر : هواپیمایی ، نفت و گاز ، تولید انرژی ، پتروشیمی ، حمل و نقل و مهندسی ساختمان. ارتباط تنگاتنگ ما با بازیگران اصلی این زمینه در دنیای صنعتی امروز نظیر انستیتو بین المللی جوش ایتالیا ، امکان به کارگیری بهترین و مدرنترین تکنولوژی های تست های غیرمخرب ؛ دستورالعملهای مربوطه و نیز ارائه خدمات سریع و مؤثر را فراهم می سازد . انستیتو جوش ایتالیا با مستند سازی تجارب و صلاحیت های فنی طی سالیان متمادی اخیر به علاوه تجهیزات پیشرفته و نرم افزارهای پشتیبان ،خدمات بازرسی های غیر مخرب ویژه را (نظیرMFL,ACFM,Guided Wave, Acoustic Emission) ارائه میدهد.
 پروژه های این شرکت از یک قرارداد مشاوره با یک کارفرما تا پروژه های صنعتی مشترک بین چندین کارفرما تغییر می کند و فعالیت هایی نظیر تعیین استراتژی بازرسی ، برنامه ریزی و اجرای آن از جمله عناوین قابل ذکر است.
با انتخاب عنوان روش های ویژه و عمومی تست های غیرمخرب در جدول ذیل ، جزئیات مربوطه قابل مشاهده خواهد بود :
 
- تعیین  وضعیت انواع مبدل های حرارتی  به روشهای RVT,IRIS,RFEC,ECT  
تست اولتراسونیک با خروجی P/T
- بازرسی کف مخازن ذخیره به روش MFL
- تست اولتراسونیک(UT)
- بازرسی سطوح سازه های فلزی از روی رنگ و پوشش به روش ACFM
- تست مایعات نافذ(PT)
- سیستم پر سرعت تست لوله ها به روش Guided Waves
- تست چشمی(VT)
- تست اکوستیک امیشن   
- تست اولتراسونیک به روشPhased Array
  تست رادیوگرافی (RT)
در تست رادیوگرافی از تشعشعات نافذ گاما یا ایکس جهت آزمون قطعات و محصولات به منظور تشخیص عیوب داخلی استفاده می شود. یک ماشین X-Ray یا ایزوتوپ رادیواکتیو به عنوان منبع تشعشع به کار رفته ، تشعشعات از قطعه به سمت فیلم عبور می کند. پس از ظهور فیلم یک گراف سایه روشن بدست می آید که نشانگر میزان سلامت داخلی قطعه است. عیوب احتمالی بصورت تغییرات دانسیته در فیلم نمایان وقابل ارزیابی است. 
 
 تست التراسونیک (UT)

در تست التراسونیک با عبور امواج صوتی فرکانس بالا از میان قطعه ، عیوب ماده یا تغییرات خصوصیات فیزیکی آن ، قابل تشخیص است . رایج ترین تکنیک مورد استفاده در تست التراسونیک"پالس – اکو" می باشد . در این تکنیک صوت وارد قطعه شده و انعکاس (اکو) آن از عیوب داخلی یا سطوح هندسی قطعه توسط گیرنده (Receiver) قابل دریافت خواهد بود.
 
 تست مایعات نافذ (PT)                                                                                      
 
شاید تست مایعات نافذ بیشترین استفاده را در میان سایر تست های غیرمخرب داشته باشد. سطح قطعه تست با استفاده از یک محلول نافذ از نوع مرئی (Visible) یا فلورسنت پوشیده می شود. مایع نافذ اضافی از روی سطح قطعه زدوده شده و سپس ماده ظاهر ساز (Developer) اعمال می شود. مایع نافذ داخل عیوب سطحی توسط ماده ظاهر ساز به سطح قطعه کشیده می شود. چنانچه مایع نافذ از نوع مرئی بکار رود ، ایجاد اختلاف رنگ زمینه روی سطح قطعه بصورت موضعی ، تشخیص محل عیوب را ممکن می سازد. در مایعات نافذ از نوع فلورسنت از لامپ فرابنفش جهت مشاهد نشانه های عیوب استفاده می شود.
 
  تست چشمی (VT)

تست چشمی شاید قدیمی ترین و رایج ترین تست غیرمخرب بوده و دارای کابردهای صنعتی و تجاری بسیاری است . پرسنل مجری این تست ، دستورالعمل های مشخصی را تعقیب کرده که از انواع ساده تا بسیار پیچیده دارای تنوع است. برخی از دستورالعمل های مزبور شامل مقایسه قطعات استاندارد با نمونه های تولیدی است. تکنیک های تست چشمی در کنار کلیه تست های غیرمخرب بکار رفته و به دو شاخه اصلی تست چشمی مستقیم (Direct Visual Testing) و تست چشمی غیرمستقیم (Remote Visual Testing) تقسیم می گردد. این شرکت علاوه بر تست چشمی مستقیم،  با در اختیار داشتن انواع تجهیزات مدرن تست چشمی غیرمستقیم ، طیف وسیعی از خدمات را در سطح صنعت کشور ارائه می دهد.
 
 تست اولتراسونیک با خروجیP/T 
- تشخیص عیوب فلز جوش یا سایر مناطق آسیب دیده در فلز پایه و نیز قسمت های فاصله دار از درز جوش                             
- عدم نیاز به استفاده از تجهیزات دسترسی یا داربست زنی در محل آزمون                                                                        
- ارائه تصویری بصری و ملموس از کلیه عیوب و ناپیوستگی ها.
 
 
 سیستم پر سرعت تست لوله ها به روش Guided Waves

- بازرسی به منظور تشخیص مواضع خوردگی یا سایر عیوب                                                                                                  
- امکان اجرا در مناطق با دسترس بسیار مشکل                                                                                                                   
- بازرسی مسافت های طولانی از لوله ها (تا 50 متر از هر دو جهت) با وجود جریان سیال داخلی
- عدم نیاز به خروج از سرویس و حداقل نیاز به آماده سازی سطوح آزمون.
 
     
بازرسی کف مخازن ذخیره به روش MFL

- مختص تشخیص مواضع آسیب دیده توسط مکانیزم خوردگی در مخازن ذخیره حساس                                                            
- بکار بستن تکنولوژی پیشرفته نشت میدان مغناطیسی (Magnetic Flux Leakage)
- حصول و تحلیل بلافاصله اطلاعات تست
 
  بازرسی سطوح سازه های فلزی از روی رنگ و پوشش به روش ACFM :
- جهت تشخیص و اندازه گیری عیوبی نظیر ترک در المان های فلزی به ویژه از روی رنگ و پوشش (تا ضخامت چندین میلیمتر)            
- امکان بازرسی در درجه حرارت های بالا (با استفاده از پروبهای مناسب)                                                                     
- عدم نیاز به خروج واحد از سرویس
- مورد کاربرد در سکوهای ساحلی و فراساحلی نفت و گاز، مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاهی ،مخازن ذخیره ، مخازن تحت فشارو پلهای فلزی
 
  تعیین  وضعیت انواع مبدل های حرارتی  به روشهای RVT,IRIS,RFEC,ECT  

 تست اولتراسونیک به روشPhased Array
1- جایگزین روش رادیوگرافی مطابق با استاندارد:  ASME V: Article4 ، ASME B & PV Code Case 2235-9-
2- عدم خطرات فیزیولوژیکی (در مقایسه با روش RT)
3- مستند سازی دائم نتایج بازرسی و تولید خودکار گزارشات
4- نمایش تصاویر واقعی از عیوب و تفسیر سهل الوصول نتایج
4-1 نمایش تصاویر همزمان از قطعه آزمون (B/C/D Scan)
4-2 نمایش تصاویر ویژه این روش از قطعه آزمون به طور همزمان (S/L Scan)
4-3 ارائه نماهای Side View ،Top view وEnd View از قطعه آزمون
5- قدرت بالای تشخیص و اندازه گیری انواع عیوب مسطح و حجمی ومتعاقباحصول قابلیت اطمینان بالا از نتایج بازرسی
6- قدرت بالای تشخیص و اندازه گیری انواع عیوب در قطعات با هندسه پیچیده و امکان mapping آن
7- سرعت بالای بازرسی در مقایسه با روش های معمول UT در بازرسی انواع قطعات
8- قابلیت انعطاف بالا به جهت محدوده پارامترهای قابل کنترل و عدم ایجاد تاخیر زمانی با وجود تغییرات متنوع هندسی در قطعه آزمون
9- عدم محدودیت بازرسی در نقاط محدود جهت حرکت پروب (Small Footprint) در مقایسه با روشهای معمول UT
 

• کاربردهای اولتراسونیک Phased Array
- صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی
- نیروگاههای هسته ای،فسیلی،آبی و بادی
- صنایع خودرو
- صنایع ریلی
- بازرسی غیر مخرب جوش
- صنایع فلزی سنگین